19.5.05

HVO - Hrvatsko vijeće obrane


"Agresija tzv. JNA na BiH započela je u noći 30. rujna 1991. godine napadom na mjesto Ravno. Predsjedavajući predsjedništva BiH, gospodin Alija Izetbegović tvrdio je da rata neće biti. Nakon napada na Ravno kazao je putem sredstava javnog priopćavanja da to nije njegov rat i nije organizirao obranu.

Stoga su Hrvati iz BiH bili prisiljeni na samoorganiziranje tako da se 18. studenog 1991. god. osniva HZ Herceg-Bosna kroz koju se organizira obrana utemeljenjem vojne komponente HVO: Hrvatsko vijeće obrane.
U daljnjem tijeku rata Muslimani su, uvidjevši da mirovne konferencije priznaju samo stanje na terenu, već 1993. godine odlučili zauzeti što više prostora koristeći sve raspoložive snage, u koje su bili uključeni i pripadnici iz nekih arapskih zemalja.
Muslimanske snage uglavnom su se usredotočile na preuzimanje onih područja na kojima su dijelili kontrolu zajedno s HVO-om tako da se u Središnjoj Bosni uspjelo održati samo nekoliko opkoljenih područja. U prosincu 1995. godine su Milošević, Izetbegović i Tuđman potpisali Daytonski sporazum koji je zaustavio rat.
Do danas HVO je od omiljene Haške mete prerastao u tzv. Hrvatsku komponentu vojske Federacije, a težnje aktualnih vlasi su da ga eutanaziraju osnivanjem neke "zajedničke" vojne formacije na razini BiH... "

klaudijo | mostar